Sebészet | Digitális Tankönyvtár

Artériás kanülálás

artériás kanülálás

Centrális vénás kanülök gondozása A centrális vénás kanülök gondozása sokrétű feladat és artériás kanülálás jelentőségű a nosocomialis fertőzések megelőzése tekintetében. Az ellátónak egyrészről biztosítania kell a artériás kanülálás átjárhatóságát, melyet a kanül rendszeres átmosásával, vagy Heparinos lezárással érhető el. Másrészről a napi rutin keretein belül ellenőrizni kell a punkció, kanül helyét, illetve a kötéscserét az ajánlásoknak megfelelően kell megtenni.

Sebészet | Digitális Tankönyvtár

A nosocomialis fertőzések kivédésében előbbieken túl a kanülvégek és csapok használat előtti fertőtlenítése is kulcsfontosságú. Kötéscsere: Ambuláns beteg pl.

artériás kanülálás

A nemzetközi ajánlások egységesek abban a tekintetben, hogy a centrális vénás kanülök kötéseinek cseréje transzparens kötszerek esetén 7 naponta, egyszerű steril gézlapok alkalmazása esetén legalább 24 óránként kell, hogy megtörténjen, valamint minden olyan esetben, ha a kötés szennyeződik, átnedvesedik, vagy meglazult. Nedvedző, váladékozó punkciós helyekre az abszorbens, illetve géz kötszerek ajánlottak, egyéb esetben a transzparens kötések, mivel ezek használata mellett a kanül helyét folyamatosan meg lehet figyelni, így időben észlelni a gyulladás jeleit.

artériás kanülálás

Előnyös a kifejezetten centrális vénás kanülök kötéséhez alkalmazható impregnált kötszerek alkalmazása. Vérvétel centrális vénás kanülből: A betegek vérkémiai paramétereinek megítélésére elsőként perifériás vénából vett, punkció általi minta használatos, de bizonyos helyzetekben, amikor perifériás vénából nem lehetséges a vérminta levétele, centrális vénás kanült is lehet alkalmazni, ám néhány fontos szabályt be kell tartani.

MediSkillsLab - Szimulációs Oktatási Központ

Fontos, hogy a mintavétel előtt legalább 1 perccel állítsunk le minden infúziót, gyógyszert, oldatot, ami a betegnek a centrális kanülön keresztül folyik. A mintavétel többféle módon történhet a rendelkezésre álló eszközrendszer függvényében, törekedni kell arra, hogy a lehető legnagyobb átmérőjű szárból történjen.

  • Magas vérnyomás 2 stádium 3 kockázat
  • Веря своему транслятору.

A kívánt vérmennyiséget zártrendszerű összekötő segítségével kell levenni. Minden tevékenység előtt fertőtleníteni kell a kanülszárakkal, kanülvégekkel. Az első lépés, hogy a használni kívánt kanülszárat kb.

Egészségügyi szakmódszertan

Ezt követően kell a kívánt vérmennyiséget a laboratóriumi vizsgálatokhoz levenni a megfelelő kémcsőbe. Mintavétel során ne szívja vissza túl gyorsan a vért, mert az így keletkezett vákuum károsíthatja a vörösvértesteket és hemolízist okozhat a vérmintában, ami miatt ismételni kell a vizsgálatot.

artériás kanülálás

Artériás kanülálás mindig az alvadási primer hipertónia kezelése meghatározására szolgáló kémcsőbe szánt vért kell levenni.

Amennyiben csak véralvadás vizsgálathoz kell mintát venni, artériás kanülálás a kanülből azt megelőzően nagyobb mennyiségű vért kell visszaszívni, kb.

Ha igen indokolt esetben a hemokultúrához szükséges a mintavétel, úgy nem szükséges a mintavétel előtt a kanülből vért kiszívni annak megtisztítása érdekében, illetve fiziológiás sóval a folyamat előtt átöblíteni, ám a vérvétel után az történjen meg.

artériás kanülálás

A folyamat végeztével ismét át kell öblíteni a használt kanülszárat fiziológiás sóoldattal megelőzve a vér bealvadását. Előbbieken túl azt is mérlegelni kell a centrális vénás kanülből vett minták esetén, hogy eltérő értékeket mutathatnak bizonyos paraméterek esetén.

Kanylace arteria radialis

Ennek oka lehet a Heparin-zár, vagy az infundáló oldatok, a különböző gyógyszerek, vagy a nem megfelelő mintavételi technika. Antibiotikum zár A centrális vénás katéterek lezárására alkalmazandó, amennyiben bizonyított a katéter kolonizációja.

  • Próbáld ki a szív egészségét
  • A könyökhajlatból v.

Lényege, hogy megfelelő koncentrációjú antibiotikumos folyadékkal töltik fel a kanülszárakat kivédve ezzel a szisztémás antibiotikus kezelés mellékhatásait, valamint a centrális kanül eltávolításának szükségességét. Ennek az antibiotikum zárnak meghatározott ideig kell a kanülszárban maradnia, általában néhány nap.

artériás kanülálás

Legtöbbször Vancomycin-t, Gentamicin-t és Amikacin-t alkalmaznak. Pápai Tibor.