Magas tüdővérnyomás: a kórkép, ami felforgatja a betegek életét

Magas tüdővérnyomás, Tud/Tech: A tüdő magas vérnyomása - exkluzivajandekok.hu

Tartalom

  magas tüdővérnyomás

  A PAH egy ritka betegség ami azon erek beszűkülését és rugalmasságának elvesztését váltja ki, amik a vért szállítják a szívből a tüdőbe magas tüdővérnyomás így a szív megerőltetését okozza.

  Leggyakoribb tünetei a légszomj, ami miatt tévesen krónikus légzőszervi betegségnek diagnosztizálják, mint pl.

  magas tüdővérnyomás

  Egy millióból a PAH 15 és 50 embert érint világszerte. A pulmonális hipertónia olyan betegség, amely bármilyen életkorú embert érinthet, fiatal nőknél kicsit gyakoribb.

  A PAH kezelésében az elmúlt évek nagy fejlődést hoztak, ami által javultak a páciensek életkilátásai.

  magas tüdővérnyomás

  A PAH súlyos betegség és nem összetévesztendő a szisztolés magas vérnyomással a klasszikus magas vérnyomás. A PAH a magas tüdővérnyomás lévő vérerekre, az úgynevezett pulmonalis artériákra hat, amelyek vért szállítanak a szív jobb oldalából a tüdőbe, hogy a szív oxigént kapjon.

  magas tüdővérnyomás

  A PAH miatt a tüdő artériái szűkülnek és összehúzódnak, ami korlátozza a vér áramlását a tüdőbe, és légszomjat vagy fáradékonyságot okozhat. A PAH progressziójával,a jobb szívfélnek keményebben kell dolgoznia, hogy továbbítsa a vért az összeszűkült artériákon keresztül a tüdőbe.

  Idővel ez az extra stressz a szív megnagyobbodását okozza és csökkenti rugalmasságát, ami veszélyezteti a szív azon képességét, hogy a vért a tüdőbe és a test többi részébe eljuttassa.

  További aloldalak:.