Hogyan történjen az otthoni vérnyomásmérés?

Vérnyomásmérés otthon

:) A vérnyomás csökkentése egy légzési technika segítségével. Bhaktipád Dász

Regisztráció Az otthoni vérnyomásmérés technikája A magasvérnyomás-betegség kezelésének eredményességét a rendelői, valamint az otthoni vérnyomásmérésekkel lehet ellenőrizni. Az otthoni vérnyomásmérésnek két meghatározó tényezője van: a vérnyomásmérő készülék, illetve a mérést végző hipertóniás beteg.

vérnyomásmérés otthon

Előbbinek klinikailag hitelesített, megbízható gyártótól származó készüléknek kell lennie, amelyhez a beteg karkörfogatának megfelelő méretű mandzsettát kell csatlakoztatni.

Az ideálisnál nagyobb mandzsetta használata esetén a valós értéknél kisebb, az ideálisnál kisebb mandzsetta esetén pedig a valós értéknél nagyobb vérnyomást mérhetünk. A helyes méréshez egy pár fontos szabályt be kell tartunk: 1. Mérés megelőző 30 percben nem szabad koffein- vagy alkoholtartalmú italt fogyasztani.

vérnyomásmérés otthon

A mérés előtt min. A mérés során a hátat meg kell támasztani szék, fotel támlájaa lábakat ne keresztezze. Az alkar legyen alátámasztva úgy, hogy a felkar vérnyomásmérés otthon szív magasságába kerüljön.

vérnyomásmérés otthon

A mandzsettát a meztelen felkar közepére kell helyezni, alsó széle a könyökhajlat felett legyen pár centiméterrel. Minimum két mérést kell végezni a mérések között min. Ha a két mérés közti különbség meghaladja az 5 Hgmm-t, ismételt mérésre van szükség.

vérnyomásmérés otthon

Vérnyomásmérés otthon alkalmazott gyógyszeres terápia kontrollja érdekében általában a reggeli gyógyszerbevétel előtt javasolt a vérnyomásmérést elvégezni ha este is szed gyógyszert, akkor annak bevétele előtt is. A mért értékeket érdemes az orvostól kapott vérnyomásnaplóban vezetni, amelyet az egyes viziteken meg tud mutatni a kezelőorvosának.

Számos vérnyomás-probléma esetén fontos, hogy otthon is rendszeresen ellenőrizzük a vérnyomásunkat. Ehhez azonban ismernünk kell a készülékeket, a mérés lépéseit és az értékhatárokat. Segítünk az eligazodásban.