Rengeteg kóros állapot okozhat pulzusemelkedést

Pulzus ingadozás

A pulzus normál esetben szívverést jelent percenként.

pulzus ingadozás

Általában a kicsi gyermekeké és a nőké szaporább, a férfiaké pedig valamivel lassabb. Ha valaki sokat sportol, akkor alacsonyabbá válik a nyugalmi pulzusa.

pulzus ingadozás

A pulzusszám normálistól való eltérése betegségre utalhat. Mi az a pulzus?

Mitől ugrálhat a pulzusunk?

A pulzus az artériák ritmikus lüktetése, amiből a szívverés ritmikájára következtetünk, azaz amikor a szív percenkénti összehúzódásainak a számát mérjük, akkor lényegében a szívverések számát állapítjuk meg. Hogyan állapíthatjuk meg a pulzusszámot? Egyszerűen kitapinthatjuk a csukló külső, hüvelykujjpárna alatti részén, de a nyak oldalsó felén, a karizmon vagy a combartérián szintén érezhetjük az ér lüktetését.

pulzus ingadozás

Egy percen keresztül számoljuk az ütéseket, így kaphatjuk meg, hogy hányat ver a szívünk. A nyugalmi pulzus optimális értéke olyan között alakul. Egyébként a vérnyomásmérő készülékek a pulzusszámot kijelzik, így érdemes beszerezni egyet otthonra. Mi miatt alakulhat ki pulzusingadozás?

Szapora szívverés, magas pulzus

Nem mindig betegség okozza az eltérést, ám ha nyugalmi körülmények között többször mérünk magas értéket, akkor mihamarabb forduljunk orvoshoz. Szükséges lehet 24 órás EKG vizsgálat elvégzésére. Ha a pulzusszám 40 alatt van, vagy a nyugalmi pulzus feletti, azonnal forduljunk orvoshoz! Mozgás, sportolás közben a pulzus természetes módon megemelkedik, akár pulzus ingadozás lehet. Nem ajánlott maximális pulzusszámon edzeni.

  1. A pulzus normál esetben szívverést jelent percenként.
  2. Magas vérnyomás magas vérnyomás elleni gyógyszerek

A pulzusszám függ még a napszaktól, az életkortól, a lelkiállapottól, a hőmérséklettől, az edzettségtől, és a táplálkozás, a gyógyszerszedés és a folyadékbevitel szintén pulzus ingadozás. A szapora, szabálytalan vagy ingadozó pulzust különféle szív- pulzus ingadozás érrendszeri betegségek is okozhatják.

pulzus ingadozás

Szívbillentyű és szívbetegségek állhatnak például a háttérben. A pulzus problémák kezelése A pulzusingadozás kivizsgálását bízzuk orvosra, és tartsuk be az általa javasolt kezelést. Többnyire gyógyszert kell szedni, de például pacemaker beültetésére is szükség lehet. Ha a gondos kivizsgálás sem derít fel semmilyen betegséget, akkor pszichés problémára gondolhatunk.

Vérnyomásmérés

Ez esetben forduljunk pszichológushoz vagy pszichiáterhez. Érdemes lehet nyugtató hatású gyógynövényekből készült teát fogyasztani, segíthet például a citromfű, az orbáncfű a levendula és a macskagyökér. A pulzus és a lelkiállapot szorosan összefügghet.

pulzus ingadozás

Magas pulzus esetén fontos csökkenteni a stressz szintet, erre jó választás például az autogén tréning, a mindfullness és a rendszeres meditáció. Oldal ajánlása emailben.

pulzus ingadozás